Yabancı sağlık sigortası, Türkiye’de 1 yıldan uzun süre ikamet edecek yabancı uyruklu kişilerin yaptırması gereken bir sigortadır. Bir başka ifadeyle Türk vatandaşlığı bulunmayan yabancı uyruklu misafirlerin ikamet izni ya da oturma izni almak adına başvurdukları sağlık sigortasıdır. Sigorta kapsamında yabancı uyruklu kişiler, ayakta ve yatarak tedavi teminatları gibi güvencelere kavuşur. Yabancı sağlık sigortası, yabancı uyruklu oturma izni sağlık sigortası olarak da tanımlanır.
Türkiye’de ikamet etme kararı alan ve 1 yıldan uzun süre Türkiye’de yaşayacak olan yabancı uyruklu kişiler için yabancı sağlık sigortası zorunludur. Yabancı oturma izni sağlık sigortası yaptırmak Türkiye de ikamet etmek isteyen yabancı konuklar için yasal bir şarttır da diyebiliriz. Çifte vatandaşlık gibi durumlarda ise Türk vatandaşlığı bulunuyorsa bu şart aranmaz. 1 yıldan kısa süre Türkiye’de kalacak olan kişiler ise seyahat sigortası gibi özel bazı seçeneklerden yararlanabilir.
Türkiye'de yaşamak, çalışmak ve öğrenci olarak kalmak isteyen yabancı uyruklu kişiler yabancı sağlık sigorta yaptırabilir. Yabancı sağlık sigortası yaptırma ve başvuru şartları sigorta şirketlerine göre değişebilmektedir. Bazı şirketlerin özel şartlarında belirli bir yaş sınırı vardır. Örneğin şirketler 0-65 yaş arası yabancılara sağlık sigortası yaparak sınırlama getirebilir
Yabancı uyruklu bir kişinin eşi Türk vatandaşı ise yabancı sağlık sigortasından önce SGK sorgulaması yapılır. Eş, SGK kapsamında sigortalı ise yabancı sağlık sigortası gerekmez. Eşi SGK’lı olmayan yabancı uyruklu kişilerin ise Türkiye’de ikamet edebilmeleri için yabancı sağlık sigortası yaptırmaları zorunludur.
Yabancı sağlık sigortası teminatları, ayakta ve yatarak tedavi şeklinde ikiye ayrılır. Yabancı ikamet sigortası teminat limitlerinin sigorta şirketlerine göre değişebileceğini hatırlatalım.
Ayakta tedavi teminatları genel hatlarıyla şöyle sıralanır:
Yatarak tedavi teminatları ise şöyle sıralanır: